Kolumne

Trst ni naš, Trst je d’Annunzijev: Prisrčen kip intelektualnega fašista

26.9.2019 / 06:10 Komentiraj
Droben star mož sedi na škarpi. Z levim komolcem se naslanja na kupček knjig, v desnici pa drži odprto knjigo — in bere.

Prejšnji teden sem si v Trstu ogledal domnevno sporni in provokativni, mednarodno incidenčni kip Gabrieleja d’Annunzia. Bronast ommagio znamenitemu in/ali razvpitemu literatu in fašistu (1863–1938) so v začetku septembra ob stoletnici njegovega pohoda na Reko (»impresa di Fiume«) postavili na Piazzi della Borsa, lučaj od Trga italijanske enotnosti.

Hrvati, ki imajo d’Annunzia z razlogom za okupatorja, so postavitev kipa vzeli kot provokacijo in poslali v Rim ostro protestno noto.

Kot primerek dekorativnega urbanega pohištva je kip sicer prisrčen. Droben, plešast možicelj v jeseni življenja sedi na škarpi iz belega kamna pred borzno kolonado. Z levim komolcem se naslanja na kup knjig ob sebi, v desnici pa drži odprto knjigo in bere.

Meni je naš Edvard Kocbek na klopci v Tivoliju sicer bolj všeč, a tudi d’Annunzio ni slab.

Toda ta kip odpira célo serijo drugih, ne nujno kritičnih in ne nujno političnih pomislekov.

Pa

»Meni je naš Edvard Kocbek na klopci v Tivoliju sicer bolj všeč, a tudi d’Annunzio ni slab. Toda ta kip odpira célo serijo drugih, ne nujno kritičnih in ne nujno političnih pomislekov.« — [Fotografija: Marko Crnkovič]
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE