Kolumne

Fevdalizem na MB Univerzi: Kdor ima lastnino, ima tudi oblast. In obratno.

2.10.2019 / 06:10 Komentiraj
Patrimonializacija onemogoča delovanje postfevdalnih institucij. In različnih družbenih logik. Kot recimo pravne države.

Že v Zablodah postsocializma sem pisala o tem, da je to, kar se nam dogaja, refevdalizacija slovenske družbe. Ob dogodkih na Univerzi v Mariboru (UM) tudi drugi govorijo o »fevdih« in »fevdalizmu«. In to praviloma kritizirajo. Tudi tisti, ki so si sami naredili fevd. In ki delujejo izrazito fevdalno. Kot tudi tisti, ki imajo službo samo po zaslugi tega fevdalizma.

A pustimo te osebne nedoslednosti. To nas zdaj ne zanima. Kar nas zanima, je dejstvo, da Univerza dejansko deluje kot zemljiško gospostvo. Da je delovanje UM poučen primer patrimonializacije kot ene od ključnih značilnosti slovenskega fevdalizma.

V vseh fevdalnih družbah so deli javne oblasti prešli pod zemljiške lastnike. Temu rečemo patrimonialna oblast. In prav slovenski fevdalizem je najbolj čist tip patrimonialnega fevdalizma. Ker je bil fevdalizem najbolj formativno obdobje oblikovanja slovenske zgodovinsko vzpostvljene socialne in kulturne tirnice, je to družbeno dejstvo ključnega

»Zemljiška gospostva so bila avtonomna. Tako kot danes univerze. Tudi UM. Požvižgajo se na višje nivoje oblasti. In na zakone.«
NAROČI SE PRIJAVI SE

Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino. NAROČI SE